Fingerfood op zondagavond, de perfecte afsluiter van een 'eindelijk-weer-zon' weekend.
Wat heb je nodig!
Braadkip, vastkokende aardappelen, olijfolie, citroen, tijm, look, peper en zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 °C. Wrijf een beetje olijfolie, peper en zout aan de binnenkant van de kip. Snij de citroen in 2 en wrijf de kip in met één van de twee helften. Steek daarna beide helften in de kip. Plaats de kip op haar rug op een rooster in de oven. Vang het vet van de kip op op een schotel met bakvel. Een kip laat ik ongeveer 1u30 braden. Ik draai ze om als ze in de helft is' overal een mooi, krokant velletje te krijgen.
Snij ondertussen (dikke) frietjes van de ongeschilde aardappelen. Kook deze kort in gezouten water. Giet af en zet opzij.
Wanneer de kip nog een half uurtje moet, leg je de frietjes op de ovenplaat met het bakvel en het opgevangen vet. Doe hier ook enkele takjes tijm en gekneusde look bij. Meng alles goed en bak een half uurtje mee (draai de frietjes halverwege).
Haal de kip uit de oven en laat ze even rusten. Plaats ondertussen de frietjes hoger in de oven en zet ook de temperatuur van de oven hoger. Laat de frietjes nu in enkele minuutjes krokant bakken.
Serveer met appelmoes of een slaatje.
(Dit slaatje is een wortel-koolslaatje met een restje venkel en een vinaigrette van yoghurt, citroen, olijfolie en groene kruiden. afgewerkt met enkele blaadjes romeinse sla)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten