1/ de limoen-kaastaart
Benodigdheden: 500 g (magere) yoghurt, 200 g philadelphi natuur, 100 g suiker, 150 g speculaaskoekjes, 80 g boter, 6 gelatineblaadjes, 3 limoenen
Hoe ga je te werk: Neem een taartvorm en leg hierin een natgemaakt en verfrommeld bakvel.
Doe de gelatineblaadjes in een kom koud water.
Maak de bodem door de speculaaskoekjes samen met de boter te malen in een blender. Giet in de bakvorm en duw goed aan.
Doe de yoghurt samen met de philadelphia en de suiker in een kom en mix tot een licht geheel. Doe de rasp van 2 limoenen bij in het mengsel (hou de rasp van de 3e opzij).
Knijp de blaadjes gelatine uit en doe ze samen met het sap van 1 limoen in een pannetje en plaats op het vuur. Verwarm net zo lang tot de gelatine opgelost is. Giet samen met het sap van de andere 2 limoenen bij het mensel. Meng en giet het mengsel op de koekjesbodem. Zet nu een nachtje in de koelkast zodat alles mooi kan opstijven.
De dag zelf kruimel je er een beetje speculaas over en de rasp van de 3e limoen.
Smakelijk!
2/ de brownie met gezouten caramel (voor een stil moment)
Benodigdheden: voor de caramel: 40 ml volle room, 1/2 vanillestokje (gesplitst, merg eruit), 15 g gezouten boter, snufje zout, 60 g kristalsuiker, 40 ahornsiroop
Voor de brownie: 250 g pure chocolade, 225 g boter, 225 g kristalsuiker, 4 eieren, 150 g bloem
Hoe ga je te werk: Start met de caramel: Meng de room, de vanille, de helft van de boter en een snuf zout in een pan. Verhit het mengsel op een laag vuur tot het zachtjes begint de borrelen. Neem van het vuur en zet opzij.
Doe in een andere pan de suiker en de siroop. Zet de pan op een laag vuur. Roer niet, maar laat de suiker zachtjes smelten (je mag enkel met de pan draaien, zeker niet roeren). Laat de suiker zachtjes carameliseren.
Neem ook deze pan van het vuur. Haal het vanillestokje uit de room en giet de caramel erbij. Meng en zet de pan weer even op het vuur. Doe de rest van de boter erbij, giet de caramel in een potje, strooi er nog extra grof zeezout over en zet koel weg.
Maak nu de brownie: Smelt de boter samen met chocolade op een zacht vuur. Roer tot de chocolade gesmolten is. Neem de pan van het vuur en roer de suiker hierdoor. Blijf roeren tot het mengsel wat afgekoeld is. Klop de eieren erdoor en daarna de bloem tot je een mooi mengsel hebt.
Giet dit mengsel in een ovenschaal (bedekt met natgemaakt en verfrommeld bakpapier). Giet de helft van de caramel op het mengsel en duw het in het mengsel. Giet daarna de andere helft van het mengsel op de brownie en trek er met een vork wat strepen in voor een mooi gemarmerd effect.
Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten