Pagina's

dinsdag 6 juni 2017

Asperges op z'n Vlaams vs. Asperges op z'n Hollands


Kiezen is verliezen, een stelling die echt bij me past. Dus ik kies zelden, en wil meestal alles.  Daarom vandaag twee versies asperges: de Vlaamse en de Hollandse.


Hoe maak je de Vlaamse?
Schil en kook de asperges in licht gezouten water. Kook ook een eitje of twee hard (8 à 10 min.). Plet ze met een vork, kruid met peper en zout. Hak peterselie fijn en smelt enkele eetlepels boter.
Hoe dien je op: Start met de asperges, doe hierop de eitjes, peterselie en werk af met enkele lepels boter.

Hoe maak je de Hollandse?
Schil en kook de asperges in licht gezouten water. Smelt boter en klaar deze door het schuim hieraf te scheppen. Zet even opzij.
Neem een steelpan, doe hierin één eigeel, samen met een eidopje water en een eidopje witte wijn. Plaats de steelpan op het vuur. Zet het vuur zeer zacht zodat het eigeel zacht gaar kan worden. Gebruik een klopper en klop gedurende de hele tijd tot je een licht gebonden sausje krijgt. Haal de steelpan af en toe van het vuur om de temperatuur onder controle te houden.
Wanneer de saus gebonden is, voeg je boter toe. Blijf verder kloppen. 
Werk af met een snuifje citroensap (of in mijn geval limoensap), cayennepeper, peper en zout.
Dien de asperges op met in stukken getrokken gekookte ham en de saus.

In de foto voegde ik nog een gepocheerd eitje toe. Ook dit is niet zo moeilijk. Het allerbelangrijkste hier is dat je vooral heel verse eitjes moet hebben. Degene die ik gebruik, zijn dan ook van onze eigen kippen. 
Zet een kookpot met water op het vuur. Breng het water naar kookpunt en zet dan het vuur veel minder zodat het water niet gaat koken. Breek het ei in een kommetje en laat het ei van in het kommetje zachtjes in het water glijden. Laat het eitje gaar worden in het hete water gedurende een 4-tal minuten.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten